MAKLEN Zupančič, urejanje – vzdrževanje vrtov in parkov, k.d.

 

TEL.:

0590 37897

GSM:  

041 378705

 e-mail:

vrtinmi@t-2.net

 

 

Priprava zemljišča

 

Zdaj že imate načrt vrtne ureditve! Po načelu postopnosti Vam bomo najprej naredili grajene vrtne prvine ali hardskejpe (hardscape, angl.): terase, poti, tlakovane površine, pergole, senčnice, ograje, različne instalacije… Kdaj in koliko dela bomo opravili naenkrat, boste seveda odločili Vi.

 
Sledi priprava zemljišča, kar pomeni, da odstranim morebitne gradbene ostanke, podrem obstoječo drevnino, ki nam ne ustreza in uničim plevel. Slednje je sicer mogoče narediti kemično, a se temu izognem, če je le mogoče. Obstaja več prijaznejših načinov, nič dražjih od kemičnega, zahtevajo pa malo več časa. Zato pa po nekaterih učinkih na tla prekašajo kemično uničevanje plevela. Bolje jih je opraviti v naslednji fazi grobih zemeljskih del, potem ko opravimo morebitno preoblikovanje zemljišča in melioracijsko gnojenje. Na tej točki Vam bom predstavil prednosti in slabosti obeh načinov, vi pa boste odločili, kateri Vam bolj ustreza. 

 

 

Sajenje

 

Po grobih zemeljskih delih in finem planiranju pa pride na vrsto sajenje rastlin, softskejp (softscape, angl.). Interpretiram načrt in sadilna mesta prenesem in označim na terenu. Tudi tu je postopnost del na mestu: najprej posadim drevesa in vodilne grmovnice, s sajenjem podrasti pa počakamo, da drevesa z rastjo ustvarijo ustrezno klimo. Da tla ne bi ostala gola, Vi pa brez cvetja, lahko posejem semenske mešanice enoletnic in dvoletnic, ki jih kupimo že pripravljene v vrečkah ( poceni, a lepo! ). Alternativa so tudi kratkožive trajnice, ki bodo do takrat, ko bodo razmere primerne za sajenje sencoljubnih ( ali heliofobnih ) trajnic in grmovnic, že sklenile svoj življenjski krog (lepo, a nekoliko dražje). Če povzamem, uporabimo rože s plitkimi koreninami, da z mlado drevnino ne tekmujejo prehudo za hranila in vodo. Prostore, kjer ne pričakujemo, da se bo mikroklima spreminjala, npr. v senci na severni strani hiše ali pod že obstoječim drevesom, pa seveda lahko takoj obsadim, kot smo predvideli z načrtom.

 

Sejanje travnega semena med grmovnice in drevesa ni dobra zamisel, saj je košnja zaradi omejenega prostora med njimi zahtevno in zamudno opravilo. Zaradi ponavljajočih poškodb lubja bi bil oviran nemoten razvoj posajene drevnine, izid bi lahko bil okužba s škodljivimi mikroorganizmi, kar bi v najslabšem primeru lahko povzročilo propad rastline.

 

 

Sajenje drevnine


Za sajenje dreves in večjih grmovnic pripravim posamične sadilne jame. Njihova širina je vsaj štiri do šestkratnik zgornjega premera kontejnerja, v katerem je bila sadika dobavljena, globina pa vsaj 50 cm in več. Tako preprečimo slabo rast, ki bi nastala zaradi utesnjenosti korenin ( flower pot effect ), če bi bili pri pripravi preskromni. Mlade korenine, namreč, vsaj prva tri leta niso sposobne prodreti v normalni zlog zemlje, zato jim je tako pomembno pripraviti dovolj zrahljane in prezračene prsti za njihovo nemoteno rast. Uporabim dvojno kop ali rigolanje, ( samo frezanje zemlje ne zadostuje!), dosledno ločim zgornji sloj živice od spodnje mrtvice, založno gnojim z NPK mineralnim gnojilom z nizkim ali ničnim odstotkom dušika. Ali še bolje: trajnostno oz. ekološko pripravim sadilno mesto s pomočjo EM tehnologije. Organska gnojila: preperel hlevski gnoj, kompost ali peletirane oblike  pa dodam sadikam nad korenine in jih zakrijem s plitkim slojem zemlje, da preprečimo izhlapevanje dušika v atmosfero in izsuševanje organske mase.

Zakaj toliko dela? Ker želim, kar želite tudi Vi – zdravo in hitro rast Vaših rastlin, da Vam čimprej dajo tisto, zaradi česar smo jih tudi posadili!

 
Seveda pa obstajajo tudi drevesa in grmovnice »s posebnimi potrebami«, a o tem kaj več, ko bomo skupaj sedeli ob načrtu Vašega bodočega vrta.

  

Sajenje trajnic

 

Tudi trajnicam je potrebno kvalitetno pripraviti rastišče. Velja kot za drevnino, le da ne kopljem posameznih sadilnih mest, ampak meliorativno pognojim celotno površino gredic, rigolam (dvojna kop, vsaj pol metra globoko -  angleški vrtnarji so za nekatere trajnice, ki vrastejo posebno globoke korenine, prekopavali tudi do metra globoko). V gornji sloj vdelam organska gnojila in posadim trajnice po načrtu.

 

Zaradi Vaše in moje skrbi za okolje, zaradi izredno dobrih rezultatov in navsezadnje, zaradi nižjih stroškov za Vas, tudi pri pripravi tal za sajenje trajnic vedno pogosteje uporabim EM tehnologijo namesto konvencionalnega gnojenja z mineralnimi gnojili.

 
V tako pripravljena tla posajene trajnice že v letu sajenja pokažejo svojo lepoto - če jih posadimo vsaj do začetka junija -  v naslednjem letu pa že »naredijo« vrt. Ker so zaradi založnega gnojenja za več let dobro preskrbljene s hranili, jih ni potrebno tako kmalu deliti in presajati, kot bi jih, če bi bili pri pripravi preveč varčni.

 

 

Nespametno varčevanje

 

Vse prevečkrat sem že obnavljal okrasne zasaditve, kjer so bili pri pripravi več kot stiskaški. Izkopati in odstraniti smo morali rastline, ki so bile več let  skoraj enako velike, kot ob sajenju, a v veliko slabšem stanju ali pa so že propadle. Torej z dobro pripravo tal prihranite tudi svoj čas in denar!

 
 
Se vidimo na Vašem vrtu! 

 

 

Matjaž Zupančič

 

Moje storitve lahko naročite na GSM 041 378705 ali prek spodnje povezave:

                         

 

Izvedba: Element Lab 2010

Maklen Zupančič, urejanje – vzdrževanje vrtov in parkov, k.d. | Cesta Kokrškega odreda 40, 4000 Kranj | Pooblaščene osebe: Matjaž Zupančič, Najla Bahjet Elias